Într-o lume plină de diete la modă și informații contradictorii, această carte îți oferă claritate. Prof. dr. Dan Vodnar, specialist în gastronomie moleculară, îți arată, cu explicații clare, fundamentate pe cercetări solide, ce se întâmplă în corpul tău de fiecare dată când alegi un aliment.
Cartea explorează subiecte de ultimă oră: de la legătura subtilă dintre microbiomul intestinal și fericire, la microplasticele ascunse în hrana noastră de zi cu zi, până la provocările alimentelor viitorului. Fie că demontează mituri nutriționale, fie că explică știința din spatele dietelor moderne, autorul reușește să ofere atât perspective informate și accesibile, cât și soluții practice pentru a-ți proteja sănătatea. Vei înțelege mai bine pericolele zahărului, ale alimentelor ultraprocesate, dar și ce rol au apa, fibrele, probioticele sau tehnicile de gătit corecte.
Nu este o carte de rețete, nici o recomandare de dietă rigidă. Este o resursă care îți dă puterea să faci alegeri sănătoase, echilibrate și conștiente – pentru energie, longevitate și o relație mai bună cu hrana de zi cu zi.
Cuprins carte Adevărul din farfurie
Introducere – pag. 7
PARTEA I
Principiile alimentației inteligente – pag. 9
Capitolul 1 Ce alimente ne fac fericiți – pag. 11
Capitolul 2 Alimente pentru sănătatea creierului – pag. 25
Capitolul 3 Cum ne influențează mâncarea starea de bine – pag. 37
Capitolul 4 Tot ce e natural e bun pentru sănătatea noastră? – pag. 49
Capitolul 5 Cât plastic ingerăm fără să știm? – pag. 65
Capitolul 6 Malnutriție și obezitate – pag. 73
Capitolul 7 Diversitatea în alimentație – pag. 83
Capitolul 8 Microbiomul – o amprentă unică – pag. 95
Capitolul 9 Cât de importante sunt probioticele – pag. 107
Capitolul 10 Nouă reguli pentru o viață sănătoasă – pag. 123
PARTEA A II-A
ABC-ul dietei moderne – pag. 135
Capitolul 11 Carnivori sau vegetarieni? – pag. 137
Capitolul 12 Lactatele – sursă de sănătate? – pag. 153
Capitolul 13 Oul – de ce este considerat etalonul nutriției – pag. 167
Capitolul 14 De ce iubim pâinea – pag. 179
Capitolul 15 Foiaje: origine și evoluție – pag. 187
Capitolul 16 Prietenul și dușmanul nostru: zahărul – pag. 195
PARTEA A III-A
Experimente în bucătărie – pag. 211
Capitolul 17 Cele mai sănătoase tehnici de gătit – pag. 213
Capitolul 18 Reguli de depozitare a alimentelor perisabile – pag. 239
Capitolul 19 Apa, combustibilul silențios al organismului – pag. 253
Capitolul 20 Postul intermitent – pag. 269
Capitolul 21 Curiozități alimentare. Ce ne spune știința – pag. 283
Capitolul 22 Alimentele viitorului – pag. 293
Referințe – pag. 323
Specificații Adevărul din farfurie
Descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a României
VODNAR, DAN CRISTIAN
Adevărul din farfurie: cu ce ne hrănim și cum ne afectează viața / Dan C. Vodnar. – București : Bookzone, 2025
ISBN 978-630-305-445-2
Subiecte abordate (coduri CZU):
Igienă. Sănătate personală. Stil de viață sănătos (613)
Artă culinară. Tehnici de gătit. Prepararea alimentelor (641.55)
Dimensiune: 200 x 130 x 23 mm
Număr pagini: 336
Tip copertă: broșată (paperback)
Informatii conformitate produs